Clemenskerk

De Clemenskerk, voluit de St. Clemens Maria Hofbauer, is een voormalige Rooms-Katholieke kerk aan de Bosdrift 53 in Hilversum-Zuid. De kerk werd in 1914 ontworpen door de Rotterdamse architect J.W.A. van Gils in neoromaans / neobyzantijnse bouwstijl, met Scandinavische invloeden. Het gebouw heeft een opvallende trapvormige opbouw van dakdelen, en een prachtig buitenaanzicht van de koorpartij. In 1922 door J.Th.J. Cuypers vanwege ruimtegebrek een voorgedeelte aangebouwd aan de kerk, in de stijl van het oorspronkelijke ontwerp.

In het interieur zijn kenmerkend de centrale open ruimte en de geblokte boogconstructies. Er werden gebrandschilderde ramen aangebracht van Joep Nicolas en Max Weiss en in 1923 werd een bijzonder Steinmeyer-orgel voor de kerk aangekocht. In 1996 werd het kerkgebouw na de fusie van twee parochies gesloten.

Locatie en gebouw
De kerk staat midden in de Bloemenbuurt, een wijk in Hilversum Zuid, ontworpen door Dudok. In de wijk staan naast veel huurwoningen ook een groot aantal koopwoningen. De wijk wordt momenteel in oorspronkelijke stijl gerenoveerd waarna de huurwoningen, zo mogelijk, worden verkocht. In de wijk tegenover de kerk staan veel 30-er jarenwoningen vooral in de koopsfeer. Dudok zag de kerk als een architecturaal hoogtepunt, en heeft daar in zijn plannen rekening mee gehouden. De kerk is volgens Dudok het centrale punt waar de gehele wijk om draait.

Beoogde herbestemming
De komende maanden zal naast dat de restauratie zal gaan starten, worden gewerkt aan de herbestemming van de kerk. Het zal een bestemming worden met een maatschappelijke karakter.

Bent u geinteresseerd of wilt u een afspraak maken?